Bruk

varmepumpen som aircondition

på varme dager

Strømprisen er vanligvis lavere på sommeren enn på vinteren og normalt vil det gå med lite energi til å kjøle ned med varmepumpen. Du har bare behov for å kjøle noen timer på de varmeste dagene, og varmepumpen bruker faktisk mindre krefter på å kjøle ned enn å varme opp siden temperaturforskjellene er mindre.

Ærlige Kjell stempel

Fordeler ved å bruk varmepumpe som AC

Varmepumpen sirkulerer og kjøler innendørsluften, slik at du ikke trenger å åpne vinduer eller dører. Den renser samtidig luften for støv og større partikler som pollen. Noe som kan være svært gunstig pollenallergikere.

Varmepumpe gir lavere energikostnader sammenlignet med en portabel AC som kjøler samme rom.

Det er mer effektivt å bruke en varmepumpe til kjøling enn en vifte. Vifte flytter kun på luften, den kjøler ikke.

Vær obs på dette:

Har du eksempelvis ventilasjonsanlegg med varmegjenvinner, kan du slå av gjenvinneren på varme dager. Har du solskjerming så bruk det. Varme fra solen er en av de største grunnene til at boliger blir varme på sommeren. Ved bruk av solskjerming senker du behovet for å kjøle.

Det er en generell anbefaling å ikke stille varmepumpen på AUTO. Da må varmepumpen selv finne ut om den skal varme eller kjøle og det kan medføre sløsing. Du risikerer eksempelvis at pumpen varmer om natten og kjøler om dagen. Da går vinningen fort opp i spinningen. Det er bedre å velge selv om pumpen skal varme eller kjøle, og det etter behov.

Det er ikke nødvendigvis nødvendig å ha pumpen på 21 grader. Mange går lettkledd på sommeren, og da kan 21 grader virke kaldt. Sett derfor pumpen noen grader høyere på de dagene du bruker den til kjøling.

Pris eksempel

Det er en gjengs oppfatning at det koster mye å bruke varmepumpe som aircondition på sommeren. Dette er en sannhet med modifikasjoner.

 

I følge tall fra SSB har gjennomsnittsprisen de 5 siste årene vært ca. 80 øre/kWh.

Dersom du kjøler ned boligen 10 timer hver dag fra mai til september (utgjør ca 60 dager og dermed 600 timer totalt) vil dette koste deg så lite som ca 192 kr – kun litt over 3 kroner dagen for 10 timers kjøling.

 

Varmepumpen bruker i dette eksempelet totalt 400 W, som gir 400 W ⋅ 600 timer = 240.000 Wh = 240 kWh.

Hva må du betale for strømforbruket på kjølingen i perioden hvor strømprisen er 80 øre pr. kWh?

240 kWh ⋅ 80 øre/kWh  = 19200 øre = 192 kroner

192 kroner/60 dager= 3,2 kroner dag

 

Det er viktig å utføre regelmessig vedlikehold av varmepumpen, rengjøre filteret ved behov og sjekke at alle delene fungerer som de skal for å sikre at varmepumpen fungerer så effektivt som mulig.

 

Alt i alt kan varmepumper være en kostnadseffektiv måte å kjøle ned hjemmet ditt på sommeren. Med riktig størrelse og vedlikehold kan du nyte kjølige temperaturer uten å bekymre deg for høye strømregninger.

Forespørsel på fastprisavtale

Forespørsel - fastprisavtale

Navn på kontaktperson
Oppgis i kWh
Telemark Kraft kan maksimalt sikre 90 % av ditt totale strøm forbruk. Resten vil bli avregnet i spotpris for området du holder til. Oppgis i kWh
Denne finner du på en tidligere faktura. Har du flere, så legg dem inn separert med komma.
Prisområde
Er du usikker på hvilket prisområde bedriften hører til, så må du sjekke dette med ditt nettselskap.
Avtalevarighet
Kontrakten du får tilsendt må signeres før oppgitt frist. Fastprisavtalen regnes ikke som inngått fra Telemark Kraft sin side før kontrakten tilsendt fra kundesenteret er signert.