Hvordan sikre hjemmet ved tordenvær og lyn?

Når tordenvær nærmer seg, er det viktig å ta noen forholdsregler for å sikre hjemmet ditt og beskytte deg selv og familien din. Tordenvær kan være farlig, og lynnedslag kan forårsake brann og skade på elektronikk og annet utstyr.

Visste du at lynet ikke trenger å slå ned direkte hos deg for at elektronikk skal ta skade av det? Til og med et lynnedslag en kilometer unna kan føre til overspenninger som forplanter seg helt frem til boligen din.

 

Her er noen tips som kan sikre hjemmet ditt under tordenvær:

 

 1. Unngå å bruke elektroniske apparater: Når det tordner, bør du unngå å bruke elektroniske apparater som ladere, datamaskiner, TV-er, og kjøkkenutstyr som er koblet til strømuttaket. Trekk ut støpselet på disse enhetene for å beskytte dem mot overspenning som kan oppstå ved et lynnedslag i nærheten.
 2.  
 3. Ikke lad elbilen: Selv om elbilen tåler mer enn TV-en, bør ikke bilen lades i tordenvær.
 4.  
 5. Hold deg unna vinduer og dører: Når tordenvær raser, bør du holde deg unna vinduer og dører. Dette skyldes at lynet kan hoppe eller følge metallrammen på vinduer og dører, og dette kan utgjøre en fare for dem som er i nærheten.
 6.  
 7. Unngå vann: Under tordenvær bør du unngå å bruke vann, spesielt i form av dusjing, bading eller oppvask. Vann er en god leder av elektrisitet, og det kan øke risikoen for elektrisk støt hvis lynet skulle slå ned i nærheten.
 8.  
 9. Søk ly innendørs: Det sikreste stedet å være under tordenvær er innendørs. Søk ly i et solid bygg med jording og unngå å oppholde deg i garasjer, terrasser eller åpne strukturer som kan være utsatt for lynnedslag. Er du ute å kjører så hold deg i bilen. Unngå fjelltopper, høye trær og åpne sletter. Ikke vær ute i båt og kom deg opp av badevannet.
 10.  
 11. Ta vare på kjæledyr: Husk å ta vare på kjæledyrene dine under tordenvær. Hold dem inne og skap en trygg og rolig plass for dem, da de kan bli engstelige eller redde under tordenvær.
 12.  
 13. For å beskytte fast tilkoblet utstyr bør du sørge for at et overspenningsvern er installert i sikringsskapet ditt: juli 2010 ble det innført nye regler om overspenningsvern i alle nye anlegg, og fra 2012 ble det påbudt. Har du nytt elektrisk anlegg montert etter dette, har du mest sannsynlig overspenningsvern allerede, men sjekk for å være sikker.
 14.  
 15. For ekstra beskyttelse for ømfintlige apparater kan man også montere finvern, som ofte plugges i stikkontakten gjenstanden bruker.
 16.  

Vil du følge med på hvor lynet befinner seg, finnes det ulike lyn apper som kan lastes ned gratis fra App Store og Google Play, som for eksempel Live Lightning.

Forespørsel på fastprisavtale

Forespørsel - fastprisavtale

Navn på kontaktperson
Oppgis i kWh
Telemark Kraft kan maksimalt sikre 90 % av ditt totale strøm forbruk. Resten vil bli avregnet i spotpris for området du holder til. Oppgis i kWh
Denne finner du på en tidligere faktura. Har du flere, så legg dem inn separert med komma.
Prisområde
Er du usikker på hvilket prisområde bedriften hører til, så må du sjekke dette med ditt nettselskap.
Avtalevarighet
Kontrakten du får tilsendt må signeres før oppgitt frist. Fastprisavtalen regnes ikke som inngått fra Telemark Kraft sin side før kontrakten tilsendt fra kundesenteret er signert.