Råd og tips ved kjøp av

varmepumpe

Bedre luftkvalitet

Reduserer strømforbruket

Aircondition på sommeren

Oppvarming (og eventuelt nedkjøling) av boligen kan skje på ulike måter, men varmepumpe er kjent for å være den mest energivennlige måten blant elektriske oppvarmingskilder. Vi gir deg noen tips og råd som kan være verdt å merke seg dersom du lurer på å investere i en varmepumpe. 

Ærlige Kjell

Fordeler med varmepumpe

Inneluft inneholder flere typer partikler; støv, midd, pollen, bakterier og døde hudceller fra mennesker. De fleste varmepumper har gode filtersystemer som effektivt renser luften for skadelige partikler og skaper et sunt inneklima.

En varmepumpe gjør at varmen sirkulerer slik at temperaturen blir behagelig og jevn i huset. 

Det er lett å holde ønsket temperatur i boligen uten å bekymre seg for økte kostnader. Temperaturinnstillingen justeres enkelt med fjernkontrollen. 

Varmepumpe reduserer strømforbruket med opptil 80 % og kan gi store årlige energi- og økonomiske besparelser.

Varmepumpen kan brukes til kjøling om sommeren. 

En varmepumpe med allergifilter er gull verdt for pollenallergikere. Tester har vist at filtrene kan fange opp hele 94 % av allergener i luften.  

Ulemper med varmepumpe

Man må forvente et visst lydnivå inne og ute.

Det kan hende du må fyre med ekstra oppvarmingskilder i perioder når det er ekstra kaldt. Men dette kommer selvsagt an på valg av varmepumpe og huset/rommets utforming og størrelse

Varmepumpen er avhengig av strømtilførsel, så dersom strømmen kuttes vil ikke varmepumpen fungere. 

Spar strøm med varmepumpe

En varmepumpe kan spare deg for opptil 80 % av hele husets energiforbruk!

 

Det som er sparepotensialet i en varmepumpe er strømforbruket som går til oppvarming av boligen. 

 

Av det totale strømforbruket regnes andelen til oppvarming til rundt 55 %. Dette vil imidlertid kunne variere ganske mye. Fyrer du for eksempel mye med ved, vil andelen selvsagt gå kraftig ned. 

 

Varmepumpen er energieffektiv og bruker mindre strøm til å varme opp boligen enn andre oppvarmingssystemer. Med en varmepumpe betaler du egentlig bare for 25 – 50 % av energien som gjør at boligen din blir varm. Resten av energien hentes fra naturen – helt gratis. 

Norgespumpa fra Fujitsu varmepumpe

Hvor mye du sparer kommer an på hvilken varmepumpe du velger og boligens planløsning og forbruk. Hvordan huset er innvendig har stor betydning for hvordan varmedistribusjonen er i huset.

Tenker man seg at strømprisen ligger på 1 kroner per kWh, betyr det en besparelse på 72 000 kroner på 15 år.

 

Eksempel Besparelse
Strømforbruk i en typisk enebolig
25 000 kwh
Andel til oppvarming (eks. varmtvann)
70 %
Andel som kan erstatte varmepumpe
70 %
Besparelse %
60 – 75 %
Pris per kWh
1 krone
Årlig besparelse
Kr 6250 – 7800,-

Mer miljøvennlig med varmepumpe

Energi finnes i luften rundt oss, og en luft til luft varmepumpe utnytter denne fornybare energien – helt gratis. 

 

Både Enova og Naturvernforbundet anbefaler varmepumpe som miljøtiltak. 

En varmepumpe henter varme direkte fra uteluften. Dette resulterer i at det blir lavere strømforbruk og dermed mindre CO2-utslipp. Det sies at med en varmepumpe kan du i snitt redusere energiforbruket ditt tilsvarende fire bilers årlige Co2-utslipp. 

 

De fleste varmepumper har gode filtersystemer som effektivt renser inneluften for skadelige partikler og skaper et sunt inneklima. 

Varmepumpens levetid

En varmepumpe har en investeringskostnad, og du vil jo at den skal vare så lenge som mulig. Normalt sett regner man med at en varmepumpe holder i 10 – 15 år. 

 

En varmepumpe av høy kvalitet vil kunne fungere uproblematisk i år etter år og vil gi deg en større økonomisk gevinst enn en varmepumpe med kort levetid, – selv om sistnevnte er billigere ved kjøp. 

 

Jevnlig vedlikehold er meget viktig for en lang levetid på varmepumpen. Den bør på service med jevne mellomrom og du må passe på å rense filtrene. Disse tingene er med på å gjøre at varmepumpen vil fungere optimalt og holdes vedlike over tid.  

Skal du velge gulv - eller veggmodell?

Et hovedskille mellom varmepumper er skillet mellom gulv- og veggmodell. Veggmodellen er den mest populære varmepumpen, men begge varianter har sine fordeler.

Veggmodell

Når en veggmodell monteres høyt på veggen vil den være raskere og mer effektiv enn en gulvmodell til å varme opp rommet da den høye plasseringen gir en friere utblåsningsbane som forbedrer luftkvaliteten.

Fujitsu varmepumpe

Gulvmodell

Gulvmodellene er som regel mer stillegående. De er litt mer diskré og er effektive hvis du sliter med at det er gulvkaldt. Den er også mer effektiv til å motvirke kulderas og varme rom fra gulvet og opp.

Fujitsu Extreme Gulv

Forespørsel på fastprisavtale

Forespørsel - fastprisavtale

Navn på kontaktperson
Oppgis i kWh
Telemark Kraft kan maksimalt sikre 90 % av ditt totale strøm forbruk. Resten vil bli avregnet i spotpris for området du holder til. Oppgis i kWh
Denne finner du på en tidligere faktura. Har du flere, så legg dem inn separert med komma.
Prisområde
Er du usikker på hvilket prisområde bedriften hører til, så må du sjekke dette med ditt nettselskap.
Avtalevarighet
Kontrakten du får tilsendt må signeres før oppgitt frist. Fastprisavtalen regnes ikke som inngått fra Telemark Kraft sin side før kontrakten tilsendt fra kundesenteret er signert.